(door Job Heisen, dec 2010)

Kun je wat over jezelf en je voornaamste activiteiten vertellen?

In 2000 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen als beeldend docent, vakgebied schilderen. Daarna ben ik werkzaam geweest als educatief medewerker en docent beeldende vakken. In 2003 ben ik verhuisd naar Frankrijk om daar met mijn man Wim creatieve en yoga vakanties te geven. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een van de 5 bekendste yoga/creatieve vakantiecentra in Frankrijk.
In de zomer bieden we aaneengesloten 9 weken cursussen aan. We houden de organisatie kleinschalig, zodat het contact met de mensen persoonlijk blijft. In de zomer ben ik zowel docent als organisator. In de winter besteed ik veel tijd en aandacht aan de aankleding/entourage, inkoop van materialen, de organisatie, administratie en boekingen. In de winter is er ook genoeg tijd om te reizen, cursussen te volgen, en in mijn atelier aan mijn eigen beeldend werk te werken.

Je bent docent beeldende kunst, hoe gebruik je deze vaardigheden op spiritueel gebied?

Ik zou niet zozeer kunnen zeggen dat ik mijn beeldende ervaringen op spiritueel gebied gebruik. Het is eerder andersom. Mijn ervaringen op spiritueel gebied verdiept mijn beeldend proces. Nu ik terugkijk zie ik dat het beeldend proces dat je op een kunstacademie ingaat veel raakvlakken heeft/ veel lijkt op een bewustwordingsproces zoals je die in spirituele tradities ziet. Wie ben je (wat is je ware identiteit, wat is realiteit) , waar komt creativiteit en inspiratie vandaan, en hoe boor je die aan in jezelf. In een beeldend proces kom je je persoonlijke blokkades tegen die een creatieve stroom in de weg staan (faalangst, prestatiedrang, je al dan niet grote of kleine ego). Op de kunstacademie wordt dit filosofisch benadert. Later, toen ik in contact kwam met yoga en meditatie, ben ik het creatieve proces spiritueler gaan zien en ervaren.


Het scheppingsproces (want dat is het!) heeft een duidelijke parallel met meditatie.
Als ik aan het schilderen ben, als ik er lekker in zit, dan bestaat alleen het schilderij nog maar. Ik besta niet meer. Tijd bestaat meer. Je gaat op in de creatie zelf.
Maar soms zit ik er niet goed in, dan heb ik moeite me te concentreren, en wordt ik afgeleid door gedachten. Volgens het stemmetje in m’n hoofd is dan niets goed genoeg, of zou ik nuttiger dingen met m’n tijd moeten doen.
In die zin is meditatie een goede ondersteuning voor elke kunstenaar.

Welke vorm van meditatie spreekt jou persoonlijk het meest aan?

Energetische meditaties uit de yoga.

Wat betekent meditatie voor jou?

Verbinding met de bron. Bij je ware zelf komen.

In oktober ben je naar Santiago de Compostella gaan lopen. Hoe was het !?

Het is de 2e keer dat ik een deel van de pelgrimsroute heb gelopen. 3 jaar geleden liep ik vanuit mijn voordeur in midden Frankrijk naar iets voor de pyreneeen. Nu heb ik het weer opgepakt vanaf daar. 700 km. Lopen doet iets met je. Je komt in een cadans. Na ongeveer 2 weken in de stilte zinken inzichten  als vanzelf in. Dat is een vreemde en geweldige ervaring. Zoals de eerste tocht ging over verbinding met ‘alles’, de natuur, energie, ging deze tocht vooral over verbinding met mensen. Connectie, je hart gaat open als je loopt. Je wordt ontvankelijker voor de dingen die op je pad komen. Alles wordt een wonder. Dingen worden helder.

Wat motiveert jou en waarom?

De ervaring dat als je in je leven stappen onderneemt de wereld aan je voeten ligt. Het leven is een speelveld, waarin het goed toeven is als je weet wat echt is en wat belangrijk is en wat niet.

Wat betekent gezond leven voor jou?

Gezond leven ontstaat vanuit bewustzijn. Het leven naar je grootste potentieel. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ongezonde voeding ondermijnt mijn potenties in het leven, brengt lichamelijk ongemak en uiteindelijk ziektes voort. Het is onmogelijk tevreden een vette hap te eten terwijl je je ervan bewust bent dat het je niet voedt en energie geeft maar je je er even later moe en futloos door voelt. Ik word erg blij van goede produkten kopen in de supermarkt, het lekker vegetarisch koken met biologische groentes en kruiden, van sporten en het hebben van een gezond lichaam dat in goede conditie is. De keuze om op het platteland te gaan wonen, in het uitgestrekte groene hart van Frankrijk, frisse lucht, stilte en geen stress. Dat is pure rijkdom voor mij. Zo lichaam zo geest en vice versa. Ik probeer te leven met een licht en open hart. Ik zoek altijd naar harmonie en balans, een echte weegschaal.

Wie of wat inspireert jou en waarom?

Wakkere heldere mensen, die hun eigen spoor trekken.
Het intrigeert mij hoe mensen zo totaal verschillend om kunnen gaan met eenzelfde situatie. Wat is het dat de één iets als een drama kan ervaren en de ander er zijn schouders voor ophaalt? It’s your point of view. En als er meerdere gezichtspunten zijn, waarom dan niet die kiezen waar je het gelukkigst van wordt? Dit vraagt om de vaardigheid om boven een situatie uit te kunnen kijken, een overview te hebben. Dat bedoel ik met wakker en helder. Soms ontmoet ik deze mensen. Mijn man is daar één van. Zij inspireren mij.

Hoe zie je de beweging tussen materie en energie?

Als kind ervoer ik al de kracht van de gedachte (energie) die zich manifesteert in de fysieke wereld (materie). In de yogaleer vond ik een zwart op wit uitleg van dit principe en leerde ik dit begrijpen. De ware aard van de dingen en de verbinding van alles. Tijdens mijn eerste pelgrimage en in diverse meditaties heb ik dit aan den lijve mogen ervaren: dat alles energie is, dat alles op energetisch niveau met elkaar verbonden is, vibreert. Hierdoor is het voor mij geen theorie meer, maar een weten.

Hoe integreer jij meditatie in je dagelijks leven?

Niet, helaas;-) Ik doe het te weinig, en vooral onregelmatig. Soms een hele week intensief in een cursus, soms een paar maanden thuis bijna dagelijks ‘s ochtends een korte meditatie na mijn yoga-oefeningen, in de zomer tijdens de cursussen af en toe een groepsmeditatie, op vakantie zoeken we meditatieplekken op. Al met al genoeg om de kracht van meditatie te ervaren, te onregelmatig om er serieus vorderingen in te maken.

Heb je een aparte meditatieruimte?

We hebben thuis een aparte plek waar we yoga doen. In het voor- en najaar is dat in de serre, of bij goed weer buiten in de tuin. ’s Winters is dat bij de kachel.

Kun je wat vertellen over het tot stand komen van Sadhaka?

Sadhaka kwam tot stand uit de wens om het roer van ons leven om te gooien. We hadden allebei een full time job, een carrière, huisje-boompje-beestje. Alles was geregeld tot aan het graf. Ik merkte dat ik in mijn werk in Nederland niet mijn ei kwijt kon, het voelde leeg aan. Het ego was bevredigd met mijn droombaan. Carrière maken voelde leeg. Het jasje paste niet meer. Ik zocht iets wat er werkelijk toe deed. Een levensvervulling. In plaats van meer-meer-meer wilden we naar minder. Minder werk, minder moeten, minder consumeren. Maar het leven dat ik leidde leek een cirkel. Werken voor de hypotheek, een auto hebben omdat je werkt, sociale verplichtingen waar je maar nauwelijks aan kan voldoen. Die cirkel wilden we doorbreken. We stelden elkaar de vraag: willen we dit? Toen hebben we onze filosofie helder neergezet. De kernwoorden werken, individualiteit, carrière en geld hebben we getransformeerd in samen, ecologisch, spiritueel en creatief.
Nadat die wens op tafel lag ging het snel. Die zomervakantie kwamen we bij toeval in Frankrijk (ik geloof trouwens niet in toeval) op de camping van een Nederlandse woongemeenschap waar we het aanbod kregen om daar als yoga- en beeldend docent de cursustak op te zetten. Nederland verruilden we voor Frankrijk, het stadsleven voor leven dichtbij de natuur, werken voor geld en carrière voor leven met elkaar in het moment en met aandacht.
Door naar een ander land te emigreren laat je alles achter waar je uit komt, alles waarmee je je identificeert. Wat overbleef was een enorm gevoel van vrijheid. Alle mogelijkheden van het leven lagen ineens (weer) open aan m'n voeten.
Toen na een jaar de lokatie van de woongroep werd verkocht waren we een ervaring rijker en klaar om zelfstandig door te gaan, onder de naam Sadhaka.

Waar komt de naam Sadhaka vandaan?

De naam Sadhaka komt uit het Sanskriet. Een Sadhaka is een spiritueel zoeker, iemand die zijn leven zo inricht om het doel te realiseren van zijn ultieme ideaal: eenwording met het allerhoogste. Voor ons staan de letters in Sadhaka voor:
S - samenzijn,
A - aandacht voor elkaar,
D - delen van je plek,
H - heling van lichaam en geest,
A - anders dan anders,
K - koken met liefde,
A - actief met steen, mozaïek, kralen, verf en glas en lood…

Sadhaka werd voor ons het middel om mensen samen te brengen in een omgeving waar deze waarden gelden en zijn we in staat gebleken met cursisten in een week samen een enorm fijne energie op te bouwen. We hebben een wereld gecreëerd, een zeepbel, waar het heerlijk toeven is, en die creatief en spiritueel voedend is.

Heb je nog een tip voor mensen die willen beginnen met meer balans in hun leven aan te brengen?

Inventariseer je dromen, creëer rustmomenten in je leven waarin je je kunt bezinnen op je leven: op je verleden je heden en je toekomst. Je leven is een aaneenschakeling van actie-reactie. Vindt de lijn. Breng bewustheid in je acties, beweeg mee met de reacties. Van daaruit kun je sturen en gerichte keuzes maken. Dromen kunnen dan werkelijkheid worden. Je ruilt dan het gevoel in dat dingen je ‘overkomen’ voor het zelf nemen van de verantwoordelijkheid. Dit brengt je in harmonie en meer in balans met jezelf en je omgeving.